ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 11 октомври 2009 г.

Болният черен дроб плод на високи идеали

Черният дроб играе незаменима роля в обмяната на веществата или както още го наричат, той е пречиствателната лаборатория на човека. Основните му функции са да натрупва енергия. Черният дроб образува гликоген (скорбяла) и го складира (за около 500 килокалории). Освен това поетите въглехидрати тук се преработват в мазнини и се складират в мастните депа на тялото. Черният дроб произвежда също и енергия. От поетите с храната аминокиселини и мастни съставки черният дроб образува глюкоза (= енергия). Всички мазнини достигат до черния дроб и в него могат да бъдат използвани за изгаряне, за получаване на енергия. Обменя и белтъчини. От различните универсални градивни съставки - аминокиселините, идващи от растителната и животинска храна, черният дроб съгражда човешките белтъци (по по-различен начин подредени аминокиселини, кодирането за това се крие в ДНК).

ЕДНА ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ МУ ФУНКЦИИ Е ДА ОБЕЗВРЕЖДА ОТРОВИТЕ Отрови от собственото тяло, както и от външен произход се дезактивират в черния дроб и се трансформират във водноразтворими, като по този начин се отделят чрез жлъчката и бъбреците. Освен това билирубинът (отпадъчен продукт от червения оцветител на кръвта - хемоглобина) трябва да се преобразува в черния дроб, за да може да бъде отделян. Нарушаването на този процес води до жълтеница. Най-после черният дроб синтезира урината, която се отделя през бъбреците. Смущенията и заболяванията на черния дроб показват, че се появяват проблеми с обезвреждането на токсините. Смущава се преценяването и оценяването на веществата, погрешно се оценява кое е полезно и кое вредно (храна и отрова). Докато функционира преценката кое е полезно и колко от него човек може да преработва и смила, никога не се прекалява. Черният дроб винаги заболява от прекомерното количество: премного мазнини, премного ядене, премного алкохол, премного медикаменти и т.н. Болният черен дроб показва, че човек поема премного от нещо, което надхвърля неговия капацитет за преработка, показва липсата на мярка, прекомерни желания за експанзия и твърде високи идеали.

ЧЕРНИЯТ ДРОБ Е ДОСТАВЧИК НА ЕНЕРГИЯ

Заболелият от черен дроб обаче губи тъкмо тази енергия и жизнена сила. Той губи своята потенция, губи желанието си за ядене и пиене. Губи желание във всички сфери, които са свързани с жизнени прояви. По този начин симптомът коригира и компенсира проблема, който се нарича: премного. Това е телесната реакция на прекомерността и мания за величие и тя ни учи да се откажем от премногото. По време на болестта пациентът се приучва към ограничение, спокойствие и лишение (секс, ядене, пиене). Най-ясно виждаме този процес при хепатита.

Ще ви разкажа един интересен случай, когато болен от цироза ме посети и никъде не беше се лекувал. Стана му тъжно, когато разбра, че положението му с черния дроб не е никак розово. Трябваше да му наложа строги ограничения - да не пие алкохол, да спре да пуши и по-малко да се ядосва. Той погледна тъжно и си помислих, че е разбрал сериозността на нещата. Но какво стана. Той не дойде на другия ден за лечение, а след 2 месеца. Попитах го какво се случи и той си призна, че се е върнал на село и една селска лечителка му казала: “Какво ги слушаш тези доктори, те само това знаят - не пий, не яж, не пуши. Я си прави каквото искаш и идвай при мен и ще те излекувам.” Но чудото не се случило, състоянието му още повече се влошило, започнал да се подува целият и станал трудноподвижен. Тогава дойде отново при мен и ми каза: “Ти излезе права, но аз нали съм глупав, послушах една проста жена от село, та се подредих така”. Останах безмълвна, защото знаех, че краят му е скоро. Той разбра и си тръгна с наведена глава.

На една жена й казали в стомашно-чревния кабинет, че има болен черен дроб. Тя се стреснала и решила на всяка цена да оцелее, защото според нея имала още ангажименти към децата си. Беше се научила след неприятности да яде по много и беше натрупала доста килограми. И тук правилото яд, гняв и премного важеше. Оставих я на диета, с енерготерпия съвзех клетките на черния й дроб, подкрепи се и с подходяща психотерапия.

Днес жената е напълно здрава и вече знае как да живее.

чудеса.нет

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics