ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 24 октомври 2009 г.

Разделно хранене подобрява храносмилането

Резултат от правилното съчетаване на храните (т.е. от разделното хранене) е постигането на едно добро храносмилане. Много хора, въвели този диетичен принцип в храненето си, заявяват, че още в първите дни са избягнали чувството за тежест в стомаха и умората, които неизбежно са съпътствали всеки по-обилен обяд или вечеря. Усвояването на практическото разделно хранене е освободило много фанатици на тема здравословно хранене и отслабване от кошмара на непрекъснатото теглене на хранителните продукти, изчисляване на приетите калории и всекидневно следене на телесното тегло. Забележителното в случая е, че при оптимална работа на храносмилателната система се наблюдава автоматично регулиране на теглото. Затлъстяването постепенно изчезва, намалява се подуването на корема и чувството за напрежение. Това създава усещане за вътрешен комфорт и повишено самочувствие от по-добрия външен вид.
Разбира се, положителните ефекти от прилагането на разделното хранене (т.е. правилното комбиниране на храните) не се ограничават само в подобряване на физиологичните параметри или в естетичния външен вид. Много по-важни са резултатите от подобряване на редица болестни състояния, които са в причинна връзка с нарушенията в храносмилателния процес.
Етиологичната и патогенетична същност на много заболявания се крие в лошото храносмилане, което до голяма степен се дължи на неправилното комбиниране на храните. В резултат от това се отключват ферментативни процеси предимно в дебелите черва и настъпва дисбаланс в бактериалната чревна флора. Ако непреработените хранителни остатъци са от скорбялен произход, в хода на започналата ферментация се образуват млечна киселина или късоверижни мастни киселини. Тези продукти дразнят лигавицата на червата и водят до диария и до развитие на хроничен колит. Наличието на белтъчни остатъци обикновено води до по-тежки нарушения в равновесието на бактериалната флора и оттам до по-изявени клинични прояви. При бактериалния разпад на пептидите и аминокиселините се отделят редица остро миришещи газове и токсични амини, които също дразнят червата и водят до диария. Смята се, че подобни токсични ентероколити са резултат от комбинирането на белтъчини и скорбяла. Също така се смята, че много хранителни алергии се дължат на подобни токсични вещества – получени в резултата на лоши хранителни комбинации, - преминали от червата в кръвообращението. Доказателство за това е фактът, че много кожни заболявания, в които има алергична компонента (включително и псориазис), се подобряват, дори изчезват при изчиствана на стомашно-чревния тракт.
Съвременният начин на хранене на вечно забързания урбанизиран човек е свързан с приемане на стандартизирани високо преработени храни тип “бърза закуска”, в които комбинациите на хранителни вещества често са в разрез с принципите на разделното хранене. Съчетанието с други отрицателни фактори, като не приемането на достатъчно течности и влакна с храната, перманентния стрес и пр., води до значително нарушаване на функциите на червата и често до формиране на констипация (запек) особено при хората със седящи професии. Дълготрайният запек може да доведе до повишаване на киселинността в организма (т.н. ацидоза) и дори до автоинтоксикация на тъканите и близкостоящите органи. В дълготраен аспект запекът в съчетание с други неблагоприятни фактори може да бъде причина за появата на хемороиди и дори на рак на дебелото черво – едно заболяване, което бележи ръст в развитите страни.
Конвенционалната медицина и в частност гастроентерологията боравят с множество лекарствени средства за преодоляване заболяванията на храносмилателната система. Тук може да бъдат посочени препарати, съдържащи пепсин и солна киселина (при ахиличен гастрит), антиацидни и противоязвени средства от типа на карбонатни и алуминиеви съединения. Н2-блокери на производството на солна киселина (ранитидин и др.), блокери на протонната помпа в пристенните клетки на стомаха (омепразол). Използват се също храносмилателни ензими (фестал, мезим форте), средства, стимулиращи жлъчната секреция, антидиарични и лаксативни (против запек) препарати. Всички тези медикаменти имат предимно симптоматично действие – те не засягат и не отстраняват първопричината на болестните състояния. Много често тази първопричина може да се крие в неправилното съчетаване на храните с всички произтичащи последици от това. Спазването на принципите на разделното хранене води до отлично храносмилане, при което организмът сам отстранява токсичните вещества и не допуска произвеждането им. Възстановява се нормалната чревна флора, облекчава се работата на черния дроб, успокояват се възпалените лигавици.
Правилното съчетаване на храните и здравето са неразривно свързани. Хората, които са възприели тези сравнително прости диетични правила, с учудване установяват колко бързо се подобрява тяхното състояние и се променя животът им. Без да обявяваме разделното хранене за панацея, тъй като не всички здравословни проблеми могат да бъдат разрешени по този начин, ще отбележим тези групи заболявания, които могат да бъдат повлияни положително от този метод в рамките на едно комплексно лечение:

- стомашно-чревни заболявания;
- обмяна на веществата (диабет, подагра и др.);
- костно-ставни заболявания;
- сърдечно-съдови заболявания;
- кожни болести;
- възпалителни заболявания на дихателната и пикочо-половата система;
- психосоматични заболявания.


разделнохранене.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics