ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 26 октомври 2009 г.

Стомашно чревни заболявания

Както си нагъваме ден след ден мазните банички, бутерки, фурнети, изведнъж с изненада откриваме, че всъщност стомахът ни има нещо против тях. Затова и най-здравият храносмилателен тракт накрая се предава. Въпросът е кога ще намерим време и смелост, за да почукаме на вратата на гастроентеролога. Според проф. Никола Григоров от Клиничния център по гастроентерология към Медицинския университет в София въпросът за здравето на стомаха ни обаче няма да започне с банич-ката, а най-вероятно с родата. Последните научни изследвания доказват, че язвата на стомаха и на дванадесетопръстника е донякъде предопределена наследствено. При рака на дебелото черво, който е сред най-честите у нас, въпросът с повторението в родословието става още по-важен. Ако в семейството по права линия имаме човек с това тежко заболяване, вероятността то да се повтори и при нас е твърде голяма. Ако и по двете линии на родителите го имаме, редовното наблюдение става задължително, твърди проф. Григоров. Дори някои форми на гастрита вече се приемат за генетично обусловени, предупреждава той.
След 45-годишна възраст дори без сериозни оплаквания задължително трябва да се подложим на преглед, при който с помощта на съвременната медицинска техника може да се погледне какво точно съдържат червата и да се вземат мерки, преди да е станало късно.

Първо в Япония откриха как могат да преодолеят затрудненията на обикновената ехография пред газовете в червата и изобретиха ендоскопската ехография. Сега тя се прилага в няколко медицински центъра у нас и несъмнено представлява "златен стандарт" в диагностиката на редица болести. Ехограф с размери до 1.5 см, който се поставя на върха на ендоскопа и така прониква с лекота в съответните телесни кухини, дава възможност на докторите да получават изключително качествен образ на вътрешностите ни.

Докато при старите методи се откриваха само чревни тумори до 3-4 см, с новия метод се доказват процеси от няколко милиметра. Днес ендоскопската ехография като инвазивно изследване стои на върха на диагностичната пирамида, твърди проф. Никола Григоров. След 40-ата година ехографският преглед би показал и дали имаме затлъстяване на черния дроб. Това също е важно да се знае, понеже обикновено няма специфични оплаквания, чувстваме само тежест след хапване и пийване и отпадналост. Според статистиката обаче над 60% от 40-годишните имат подобно затлъстяване в начална фаза и диагностицирането би ни спестило твърде много неприятности.

С друго, значително по-просто изследване може да се установи дали в стомаха ни се е загнездил хеликобактер пилори, който причинява 90% от случаите на язва. Той може да се окаже и твърде опасен фактор за появата на рак, затова непременно трябва да се премахне, което вече е рутинно лечение и у нас.

Но покрай баничката можем да получаваме редовно киселини и тогава ще открием какво точно означава гастритът. Той е сред най-масовите оплаквания на съвременния човек и се дължи както на неправилното, нездравословно хранене, така и на стреса. Гастритът се дели на няколко вида и на практика представлява възпаление на стомашната лигавица. Хроничният бактериален гастрит, предизвикан от хеликобактера, се обажда периодично, с моменти на обостряне и затихване и може да бъде открит в половината от хората над 50-годишна възраст. Ако редовно усещаме парене под лъжичката и киселини в стомаха като начало трябва да спрем тоновете сода за хляб, която обикновено поглъщаме. Тя облекчава само временно състоянието. Няма смисъл да се задоволяваме с лекарства от рода на ранитидина, а е по-добре да потърсим по-модерните открития на фармацевтиката, съветва професорът. На пазара в момента се продават няколко препарата от по-високата група на т.нар. инхибитори на протонната помпа - разните там празоли (омепразол, биопразол, пантопразол и т.н.). Те успешно ще се справят с киселините и дори с опасния хеликобактер, само че трябва да се пият по специална схема и понякога в комбинация с определени антибиотици. Ако посетите доктора с оплакването, че ви пари зад гръдната кост, той може да ви постави и загадъчната диагноза ГЕРБ. В нея няма нищо политическо, както биха си помислили някои. Става дума за сравнително честия гастроезофагеален рефлукс, което ще рече, че стомахът ви връща обратно в хранопровода част от съдържанието си. При нормалната функция долният езофагиален сфинктер се отваря, за да пропусне храната от хранопровода в стомаха, след което се затваря, за да спре връщането на киселото стомашно съдържание обратно. Но често това не става точно така и човек усеща вече споменатото парене или гадене, а понякога дори повръща. При децата ГЕРБ може да доведе до астматични пристъпи необяснима кашлица и възпаления на белите дробове.

Преди да търсим каквито и да е лекарства за проблемите в стомаха обаче, проф. Никола Григоров съветва да оправим проходимостта на червата. С други думи, да се преборим със запека. Поне 2 пъти в седмицата дамите трябва да си помагат със слабителни хапове или чайове, защото при тях запекът е основният рисков фактор за развитието на рак на дебелото черво. При мъжете се намесват и други причинители. Проф. Никола Григоров признава, че в университетската болница най-трудните му пациенти задържат храната по седмица из тялото си и токсините се резорбират от всички органи и тъкани. Освен крайно неприятният запек при доктора незабавно трябва да ни прати и необяснимата диария. Въобще след 50-те години всяка рязка промяна в поведението на тялото се нуждае от специален интерес, твърди професорът.

Кога обаче можем да говорим за запек - някои доктори твърдят, че трябва да посещаваме тоалетната по 2 пъти на ден. Другата крайност предпочита да го диагностицира, ако се стискаме до 3 дни. Не е добре да разчитаме непрекъснато на слабителни, за да ни решават проблемите с тоалетната, защото има голяма вероятност да се сдобием с друг проблем - т. нар. лениви черва.

Запекът обикновено се дължи на неправилно хранене, например хапването главно на чипсове, бисквити и други теста, за сметка на богатите на целулоза зърнени храни, плодове и зеленчуци. Все пак проф. Григоров твърди, че не бива да насилваме организма си. Много често той най-добре знае от какво имаме нужда. Добре е да отчитаме онези фактори, които стабилизират състоянието на лигавиците - протеиновите храни, витамините и особено А, различните микроелементи и откритието в последно време - селена. Към дестабилизиращите трябва да сложим запръжките, пикантните манджи, газираните напитки, консервантите в готовите храни. Все неща, които повечето от нас знаят добре, но кой знае защо пренебрегват.

Кое как боли
Оплакванията при заболяване от хроничен гастрит и язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника са болка в горната трета на корема или около пъпа, подуване и тежест след нахранване, уригване, киселини и евентуално повръщане.

При гастроезофагиалния рефлукс и езофагита водещи симптоми са киселините и паренето зад гръдната кост, придружени с гадене и уригване.


лекар.бг

1 коментара:

Алиса 26 октомври 2009 г. в 9:40  

Понеже голяма част от статията се върти около мита за "мазната баничка" не е лошо да се уточни, че баничките са направени обикновено с палмово масло (доказано вредно) или маргарин - продукт, за който "вредно" е слаба дума. "Отрова" е по-подходящо определение. Всички бутерки, форнети и други мазнети са все вариации по тази тема.

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics