ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 29 октомври 2009 г.

Лечение на далак - рецепти на П.Динков и П.Дънов


Причини. Удар, разпространение на съседно възпаление, общо нагнояване на тялото и някои заразни болести, като малария, тиф и пр.
Признаци. От лявата страна по ребрата се усеща болка и тежест. Болният има треска, желанието за ядене се изгубва, повдига му се и той повръща. Отначало е запечен, а после го изкарва. Болният отпада и кожата му има жълт цвят.
Лечение. Болнично. Лечението трябва да цели да премахне основната болест. Ако тя не е известна, тогава лечението е общо за засилване на организма. Народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене при температура до 38°С болният да взема по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче (мускатно), лимонтозу (винена киселина) и нишадър (от аптеката) по 10 г от всяка, всички стрити на прах. От тази смес на око се правят 30 праха от 1 г.

При температура над 38°С болният да взема по 2 праха от същата смес.
При липса на температура болният да взема по 1 супена лъжица сок от черна ряпа 3 репи се смилат на машинка за месо, след това изстисканият сок се смесва със сока на 1 цял лимон.
II. Заедно с първото или второто средство болният да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, бударица, волски език, върбинка, жълт и червен кантарион и овчарска торбичка, пелин и цариче по 50 г от всяка, и хмел (шишарки) 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка анасон се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.
При болки в далака добре е болният да пие чай от салвия (градински чай).
Приготовление: Една супена лъжица от билката се попарва с 500 г вряла вода, кисне 2030 минути, прецежда се и се пие.
Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, или пък обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн не!
На първа закуска, ако има анемия, болният да изпива по 1 чаша боза или плодов сок, в който от вечерта се слага парче козуначена (хлебна) мая кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка бирена мая, копривено и шипково брашно (от аптеката). Един час след това може да си направи втора закуска от кромид лук с магданоз и настъргана ряпа по равни части, с малко винен оцет и зехтин по вкус.
На обяд може да изяжда и по 100150 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска).
На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти.
На обяд и вечеря заедно със сдъвканата храна да поглъща и по 1 таблетка хинин (от аптеката), а след ядене да взема по 12 лъжички бъзов мармалад с малко мед.
Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от цвета на ясен: запарва се като обикновен чай и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане по 1 чаша. Или пък отварка от листата на ягода: 1 супена лъжица листа в 500 г вода се варят 5 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чаша. Добре е да се пие и софийска минерална вода или пък, и то още по-добре, брезнишка вода.
III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише заедно с дръжките и 20 ядки от кайсии или сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени на машинка с корите, но без семките, 1 супена лъжица канела на прах и по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят.
IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на по 2 супени лъжици корени от коприва, магданоз и цикория и по 2 супени лъжици ечемик и овес (зърна), предварително измити в хладка вода в 2,5 л вода се варят 15 минути. След това се добавят 4 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, исландски лишей, медуница, полски хвощ, селим и синя тинтява по 50 г от всяка, и 1 чаена лъжичка корени от спаржа. Ври още 15 минути и като изстине, се прецежда.
V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, при температура клизма с 500 г хладка вода (3033°С), а при липса на температура с топла вода (37°С). След това при температура целият корем се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени със студена лапа от сурови картофи, настъргани на ренде за дюли, полети и киснали в кафена чашка оцет 20 минути, или със сурова настъргана тиква и двете добре изстискани. Или пък с компрес от 4 хасени парчета, натопен в студено прясно мляко, добре изстискани държат се, докато се затоплят, и се заменят с нови.
При липса на температура целият корем се налага със същите торбички, ушити на три джоба и напълнени две вечери подред с топла лапа (38°С) от ориз 300 г, 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 900 г вода. Вари се да стане гъста каша и 10 минути преди да се снеме от огъня, се прибавят 3 супени лъжици ленено брашно, разбърква се добре и се вари още 10 минути. След това се снема от огъня и като изстине, се смачква да стане гъста каша като тесто.
Други две вечери подред се слага лапа от пресен топъл (37°С) селски хлебен квасец (забъркан гъсто отпреди 4 часа и засилен с 15 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и толкова сини сливи, смачкани без костилките, или пък с 15 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша), отгоре вестник и вълнен пояс.
При главоболие това се съчетава с цяла „шапка“ на главата от тънко хасе, напълнена с пресен селски квасец, засилен със 79 супени лъжици диви кестени, настъргани на ренде с кората, а отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.
Забележка. При пълнене на компресите с лапата от ориз или квасец върху болния далак да се слага половината от дадената лапа или квасеца, а другата половина върху останалата част на корема.
VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. При липса на температура през целия ден върху далака (от лявата страна под ребрата) се носи торбичка от същото хасе (25 на 15 см), ушита на 3 тегела, напълнена с 1012 цели сурови диви кестени, които не се сменят, или пък да се носи парче мушама от хаваджива (25 на 15 см) с тропосано отгоре є парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша свободно кожата. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.
Неделя. Ако няма криза, пълна почивка от всичко. В противен случай лечението продължава.
Важни добавки:
1. Болният да следи краката му винаги да бъдат чисти, топли и сухи.
2. Изпотен никога да не пие студена вода и да не яде сладолед и студени ястия или пък напитки.
3. Лапите от ориз и квасец може да се използуват 2 вечери, при това квасецът се засилва и с 23 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

дънов-книги.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics