ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 21 октомври 2009 г.

Болните черва врата към много заболявания

Бурният ритъм на съвременния живот диктува свои правила. Сутрин едва успяваме да глътнем малко кафе, на обяд хапваме в движение баничка или кифла. А вечер, натъпкани с храна, лежим на дивана, храносмилайки... От всичко това най-много страдат червата. Затова напоследък и българските доктори все по-често вписват в картоните ни диагнозата “дивертикулоза”.
Голямото разпространение на дивертикулозата се обяснява с това, че с възрастта еластичността на червата значително намалява и това прави човек уязвим пред “атаката” на различни заболявания. Ако към тази формула се прибави и неправилното хранене - проблемът е налице. Червата страдат особено силно от дефицита на целулоза, която им е необходима за нормална работа.Тя помага за отслабване на напрежението в червата и за разширяването им за отделяне на отпадните вещества. Но ние все повече и повече пренебрегваме продуктите с високо съдържание на растителни влакна: ядем все по-малко плодове и зеленчуци, черен хляб, отдавайки предпочитание на белия. И като добавка - все по-малко се движим. И едното, и другото помагат за развитието на запек - най-важният рисков фактор за развитие на дивертикулоза. При това изпражненията стават твърди, червата се свиват, вътречревното налягане се повишава. В резултат в стената на дебелото черво се появяват разширения (торбички) с размер 1-2 см - дивертикули. Обикновено те се появяват на “слабите места”, където минават кръвоносните съдове.

НЕВИДИМИТЕ ВРЕДИТЕЛИ
Дълги години дивертикулозата не дава никакви признаци. Голяма част от хората дори не подозират, че имат дивертикули, докато не бъдат открити случайно при изследване на червата. В редки случаи възниква слаба болка в корема (най-често в лявата половина), нарушения в дефекацията (смяна на запек с диария и обратно), куркане на червата, подуване. С времето вътре в дивертикула се натрупва фекална маса, която предизвиква възпаление - дивертикулит. При това температурата се повишава, болката в корема се засилва, появява се метеоризъм, в изпражненията се забелязва слуз и кръв. Именно дивертикулитът най-често е причина за търсене на лекарска помощ . Ако лечението не започне навреме, острият възпалителен процес ще доведе до сериозни усложнения. Ако той се разпространи върху околните тъкани, може да възникне околочревен абсцес, перитонит, чревна непроходимост, кръвотечение. Във всеки от тези случаи операцията е задължителна

ДИЕТА ВМЕСТО ЛЕКАРСТВА
При безсимптомната дивертикулоза не е необходимо специално лечение. Основната задача е да се нормализира ходенето по голяма нужда. Това ще предотврати образуването на нови дивертикули в червата и възпалението им. Затова с профилактична цел спазвайте следните правила. По-често включвайте в менюто си продукти, богати на целулоза. Към тях се отнасят зелето, спанакът, морковите, цвеклото, царевицата, ябълките, бананите, кафявият ориз, кашите от натурални зърна.

Какво да се прави?

ВСЕКИ ДЕН КОНСУМИРАЙТЕ ТРИЦИ
Можете да ги намерите в аптеките. Залейте триците с вряла вода, намачкайте ги леко. След това излейте излишната вода, добавете ги към течна храна или ги изяжте сурови с чаша вода. Отначало 2 седмици консумирайте по 1 ч.л. три пъти дневно, след това увеличете дозата до 1-2 с.л. три пъти дневно.

От стомаха триците постъпват в дебелото черво в почти непроменен вид и задържайки водата, увеличават за сметка на това обема на фекалните маси, което ускорява придвижването им по червото.

Дефекацията става редовна, изпражненията меки, намалява метеоризмът. След постигане на желания ефект триците могат да се приемат по 1,5-2 ч.л. на ден или да се заменят със специален хляб с трици.

КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ?
Ако забележите някакви проблеми в дейността на червата, не губете време, идете на преглед при лекар гастроентеролог. Той ще ви прегледа и ще ви изпрати за изследване на изпражненията и кръвта. Освен това трябва да си направите иригография (рентгеново изследване на червата) или колоноскопия (изследване с помощта на специален прибор - колоноскоп). За двете последни процедури трябва да се подготвим, за да бъде изследването максимално информативно.

В навечерието на прегледа не употребявайте продукти, които провокират метеоризъм. Към тях се отнасят грах, фасул, черен хляб, кайсии, банани. Можете да продължите този списък, изхождайки от собствения си опит.

Вечерта преди изследването и два часа преди него си направете очистителна клизма. За нея използвайте вода само от проверени източници. Водата да бъде леко затоплена. Студената ще усили значително двигателната активност на червата.


лекар.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics