ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 10 ноември 2009 г.

Холестеролът и камъни в жлъчката

Причина за образуване на камъни в жлъчката е нарушената обмяна на веществата - 80 на сто от тях са холестеролови. В началото на заболяването се образуват жлъчни съсиреци, които всъщност са слепнали се компоненти от жлъчен сок.
След това те кристализират от съдържащите се в него вещества. А кристалите при определени условия се превръщат в камъни. Този процес се провокира най-вече от продължителна употреба на мазна и много калорична храна. Камъните постепенно се увеличават и могат да достигнат големината на кокоше яйце. Могат да се образуват 1-2 камъка, а може и десетки. Друга причина за формирането на камъни е застой на жлъчен сок в жлъчния мехур, при който той се сгъстява, концентрира се и създава благоприятни условия за кристализация на неговите компоненти. Приемането на противозачатъчни, както и развитието на холецистит също провокира образуването на камъни. Роля играят и възпалителните процеси - бактериите, отмрелите епителни клетки и нестабилната среда в жлъчния сок също създават благоприятна основа за образуване на камъни.
Определена роля играе и наследствеността и заболявания като атеросклероза, затлъстяване, захарен диабет, цироза на черния дроб.
И не на последно място, за образуването на камъни в жлъчката определена роля играе и начинът на хранене. Например големите интервали ‘между приемите на храна водят до застой на жлъчен сок, което провокира уголемяването на камъните. Много е вредна употребата при едно хранене на голям обем храна, защото се провокира нарушаване на съкратителните функции на жлъчния мехур. Ако имате камъни в жлъчката, за да предотвратите запушването на жлъчните пътища и тежките инфекции (асцендиращ холангит или холецистит), е най-добре да се подложите на операция за премахване на жлъчния мехур. Това може да стане чрез малки разрези на коремната стена в рамките на процедура, наречена лапароскопска холецистектомия.

здравно.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics