ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 9 ноември 2009 г.

Срещу киселини - чаша ледена вода

Рибата е препоръчителна при киселини, но в никакъв случай не бива да е пържена. Противопоказни са и суровите зеленчуци.
Хората, за които стомахът е слабо място, трябва да бъдат особено внимателни какво ядат и пият и какъв начин на живот водят. Ето няколко профилактични мерки срещу активизирането на тези заболявания.
Ако сутрин усещате неприятен вкус в устата, оплаквате се от липса на апетит, къркорене в стомаха или ви се гади, значи на стомаха не достигат киселини. Най-вероятната диагноза е гастрит от тип А (хроничен гастрит със секреторна нестабилност), за който имат вина гените, неправилният начин на живот и нездравословното хранене.
При първоначалната поява на киселини пък е необходимо да се спазват елементарни правила, които ще предотвратят тяхното възобновяване. Не трябва да се пият черно кафе, силен чай, сокове от цитрусови плодове, газирани и алкохолни напитки.Откажете се от лютивата, пържената, мазната и солената храна, от шоколада и особено от лука. Не пушете, особено след ядене или на гладен стомах. Никотинът засилва образуването на стомашен сок и повишава неговата киселинност. Един час след хранене избягвайте натоварване на вътрешнокоремното налягане - не вдигайте тежести и не бягайте.
Ако киселините все пак са се появили, изпийте чаша ледена вода, чаша минерална вода или слаб разтвор на сода (1 щипка сода на 1 чаша вода).
Язвата на стомаха и дванадесетопръстника са едни от най-разпространените заболявания, съпроводени с повишена или понижена киселинност. И в двата случая трябва да се спазва диета.
Понижена киселинност
Препоръчва се употребата на месо без тлъстини, риба, птици - сварени или запечени, но без паниране, месни, рибни и зеленчукови супи, кисело-млечни продукти, извара, рохки яйца, омлет, добре сварени каши и макаронени изделия.
Не се препоръчват пикантните, солените и пържените ястия, месните и рибните консерви, мекият хляб и пресните тестени изделия, алкохолът и цигарите.
Традиционната медицина съветва: смесете равни части листа от мента, безсмъртниче, лайка и тревата дяволска уста. Вечерта залейте 2 с.л. от получената смес с 3 чаши гореща вода, поставете капак и оставете съдът да престои така през нощта. На следващата сутрин прецедете течността и приемайте отварата 3 пъти дневно 30 минути преди ядене по схемата: 1 месец лечение, 1 почивка.
Анасонът, алоето, глухарчето, калината, червената офика, шипката, боровинките и касисът също помагат за повишаване на киселинността.
Приемайте по 2 с.л. сок от живовлек или по 1/2 чаша топъл сок от зеле 30 минути преди ядене 3 пъти дневно в продължение на един месец.

Повишена киселинност
Препоръчва се употребата на пълномаслено мляко: то намалява стомашната секреция и снабдява организма с всички необходими аминокиселини в оптимално съотношение. Ако млякото не ви понася, добавете в него чай и го пийте след ядене. Подходящи са сметаната, изварата, варените, задушените и запечените зеленчуци, всички видове каши без пшеничните, макаронените изделия, лекото месо, рибата и птиците, сладките сортове ябълки, крушите, бананите.
Абсолютно забранени са силните и мазни бульони, суровите зеленчуци, маринованите продукти, пикантните мезета, тестените изделия, черният хляб, сладоледът, студените напитки, алкохолът и цигарите.
Напитки, неутрализиращи високата киселинност:
Смесват се равни части от цветове на лайка, липа, жълт кантарион и хилядолистник. 1 с.л. от получената смес се накисва в чайник с гореща вода (10-15 минути) и се приема между основните хранения 3 пъти дневно в продължение на един месец. Курсът на лечение може да се повтори след 4-6 седмици.
За намаляване на киселинността се възползвайте от жълтия кантарион, невена, копривата.
Приемайте 2-3 пъти дневно сок от картофи (по 1/2 чаша 30-40 минути преди ядене) или от моркови (1/2 чаша един час преди или 1,5 часа след хранене).

сегабг.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics