ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 17 ноември 2009 г.

Възпаление на апендикса - лекувайте го навреме


Възпаление на апендикса - придатък на сляпото черво се нарича „апендицит“ или „апендисит“, но в разговорната реч често получава грешното наименование „апандисит“.
Апендиксът е малък тръбовиден израстък на първата част на дебелото черво (сляпо черво). От него се стича слузест секрет към дебелото черво и благодарение на лимфната тъкан, с която е покрита стената му, апендиксът произвежда антитела, свързани с имунната система на човек.
Въпреки че има известна функция в отделителната и имунната система на човек, много специалисти го определят като излишен орган, който не е от съществена важност за нормалното функциониране на човешкия организъм. Може да се каже, че апендиксът все още е мистерия за лекарите, защото няма друг орган в човешкото тяло, който е напълно излишен.
Как се получава апендицитът?
Най-често при блокиране на оттичането на секрет от апендикса към дебелото черво се появява възпаление. „Запушването“, последвано от възпаление може да има различни причини – навлизане на фекална маса, натрупване на слузест секрет, микробна инфекция. Каквато и да е причината, когато връзката между дебелото черво и апендикса се запуши, се получава възпаление, което наричаме апендицит. Възможно е образуването на гноен мехур, който се подува и има опасност да се спука.
Как да познаем апендицита?
Основно говорим за два вида апендицит – хроничен и остър. Хроничният се появява периодично, той е в по-лека форма, може дори да не предизвиква силна болка, а да е придружен от други стомашно-чревни оплаквания – колит, запек, гадене. Организмът сам се справя с него и симптомите отшумяват. Веднъж появил се обаче, той ще продължи да се „обажда“ периодично.
Острият апендицит се характеризира с внезапна, силна болка в целия корем или в областта на пъпа. Постепенно болката се локализира долу в дясно и е възможно силата й да се притъпи. Това обаче не означава, че опасността е отминала. Ако усетите такива симптоми, незабавно се консултирайте с лекар, а не да се „лекувате“ само с обезболяващи.
Как се диагностицира апендицитът?
Много лекари твърдят, че може да познаят апендицита само по симптомите и напипване на болезнено място. Същите симптоми обаче е възможно да има и при пукане на киста на десен яйчник при жените и затова са нужни няколко изследвания, за да се достигне пълна сигурност какъв е проблемът.
Методите на диагностициране включват:
Изследване на кръвта, за да се провери евентуално увеличение на белите кръвни телца, които са симптом на възпаление.
Изследване на урината, също за да се потърсят следи от възпаление.
Ехография, с която да се установи състоянието на коремните органи.
Преглед при гинеколог, уролог и други специалисти за отстраняване на съмнения за друго заболяване.
Как се лекува апендицит?
Ако страдате от хроничен апендицит, вероятно ще ви бъде назначено лечение с антибиотици и противовъзпалителни медикаменти. Острият апендицит се лекува оперативно, като се премахва напълно. Операцията е кратка – трае около 20 минути и хирурзите я определят като „рутинна“. През последните години става все по-разпространен безкръвният метод за опериране на апендицит – лапароскопия.
Възможни усложнения.
Нелекуваният апендицит и най-вече недиагностицираният остър апендицит може да имат много сериозен изход. Ако не бъде обърнато внимание на възпаления апендикс, е възможно той да се спука и да се получи перитонит. Натравянето на организма след пукане на апендикса може да има летален край. Затова бъдете максимално отговорни, ако имате някои от изразените симптоми

здраве.розали.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics