ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 16 ноември 2009 г.

Какво представлява гастро-езофагеалният рефлукс?

Имам диагноза гастро-езофагеален рефлукс. Това прочетох в епикризата, която ми издадоха от болницата. Никой не ми обясни какво точно значи това заболяване.

Петър Велинов -Харманли

Гастро-езофагеалният рефлукс е заболяване на стомаха. Характеризира се с болезнено или парещо усещане зад гръдната кост или с горчив вкус в устата. Тези симптоми се появяват, когато стомашната киселина (стомашните сокове) се връща в долната част на хранопровода - тръбата, която свързва стомаха с устата. Киселината предизвиква парещо и неприятно усещане между ребрата точно зад гръдната кост. По време на
хранене стомахът произвежда киселини, за да улесни храносмилането. Той има специално покритие, което го предпазва от действието на тази киселина, но хранопроводът няма такова покритие и е много чувствителен. Ето защо усещаме паре¬не, когато киселината излезе от стомаха.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ?

Нездравословният начин на живот е основната причина за киселини в стомаха. Това включва лоши хранителни навици, като преяждане, пушене на цигари и пиене на алкохол, приемане на ястия, които дразнят стомаха.
Затова:
- яжте по малко, но редовно.
- избягвайте алкохола, чая, кафето и другите дразнещи храни.
- спрете с изобилното хранене и преяждането.
- пийте много вода всеки ден.



в-к Доктор

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics