ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 25 ноември 2009 г.

Здравословно хранене при хипогликемия


Хипогликемията се причинява при рязко спадане на концентрацията на глюкоза в кръвта. Това състояние се появява при взимане на някои лекарства, при ракови образувания, особено на стомашно-чревния тракт, вродена аномалия на стомашно-чревния тракт, след операция, ендокринни и други заболявания. Медикаментозен препарат, които предизвиква хипогликемия, е инсулинът.
Често хипогликемия се получава при гладуване, което нарушава обмяната на веществата и злоупотреба с алкохол.
Как да разпознаем състояние на хипогликемия?
Хипогликемията лесно се разпознава. Състоянието е придружено от обилно потене, чувство на постоянен силен глад, изтръпване на устните и пръстите, бледнина на лицето, учестено сърцебиене, леко треперене. По време на хипогликемия се изпитва мускулна слабост. Концентрацията е трудна и настъпва бързо уморяване. В случай, че съществуват проблеми с централната нервна система е възможно да се появи причерняване или двойно виждане, силно главоболие, спазми на мускули и често прозяване. Характерни са и някои психически състояния като депресия и раздразнителност, сънливост през деня и безсъние през нощта. Изпитва се тревожност. Заради последните симптоми и различните насоки на проява, често състоянието на хипогликемия се взима за невроза или по-сериозно психическо заболяване.

Как да преодолеем хипогликемията?
При поставяне на диагноза за хипогликемия е необходимо веднага да се предприеме адекватно лечение. При хипогликемия се изисква да се вземат някои спешни мерки, тъй като състоянитето влияе на функционирането на много органи, на психически и мисловни процеси, води до загуба на мускулна маса. Състоянието може да се преодолее и без сериозна лекарска намеса. Леката форма на хипогликемия може да се неутрализира с прием на 15 г прости въглехидрати. За да поемете това количество ще е необходимо да изпиете 120 г натурален плодов сок или безалкохолна напитка. При по-тежка хипогликемия ще помогнат 15-20 г прости въглехидрати и 15-20 сложни, например половин филийка хляб или бисквита. Другият вариант е прием на 1 мг глюкоган във вид на мускулна инжекция, което е мярка при заболяване.
Правилни хранителни навици срещу хипогликемия
Дори когато състоянието се подобри, следва да се има предвид и да се спазват някои правила.
1. Необходимо е да се храним редовно и балансирано. За предпочитане 5-6 пъти на ден, през интервали от 3 часа, в малки количества.
2. При всяко хранене трябва да се поемат достатъчно протеини, сложни въглехидрати и растителни влакнини. Можете да хапнете, например риба на скара, която е богата на белтъчини, 2 супени лъжици ориз, който зарежда с достатъчно въглехидрати, малко зелева салата и чаша вода. Това количество храна е достатъчно да поддържа нивото на кръвната захар.
3. В случай, че нямате възможност да приготвите подобно меню, можете да изпиете коктейл плодово-кисела напитка или айрян.
4. Непременно приемът на хранителни вещества трябва да е на равни интервали време.
5. Ограничете консумацията на храни с висок гликемичен индекс – захарни и сладкарски тестени изделия.
При децата

Хипогликемията може да се появи не само при възрастните, тя е често срещана и при децата. Симптомите са същите – възбудено състояние, раздразнителност или обратното сънливост и апатия, бледнина на лицето, влажна кожа, разширени зеници, силно чувство на глад, леко треперене. Необходимо е да се прави всичко възможно това състояние да не се появява често при детето, тъй като то се отразява на неговото физическо и умствено развитие. В детска възраст нервните клетки са много чувствителни на рязкото спадане на кръвна захар, а метаболитните нарушения вредят на централната нервна система. Причините за хипогликемията при децата са основно две: кетонемия или ацетонемия – в кръвта се появява ацетон, оцетна киселина, b–аминоизомаслена киселина; непоносимост или висока чувствителност към левцинова аминокиселина. При децата се изписва специален хранителен режим, в който се ограничават мазнините от животински произход в първия случай, а във втория - белтъците. Избягват се яйцата, рибата, орехите, грахта, макаронените изделия. Диетичният режим следва да бъде изготвен от специалист.

пулс.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics