ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 24 октомври 2008 г.

Видове колит

Малко са щастливците, които никога не са изпитвали болки в червата, съпроводени с къркорене и с издуване на корема. Това е първият признак на колита.

Другите типични симптоми на това заболяване са редуването на запек с диария. Много хора страдат от колит на периоди, а някои постоянно се мъчат.

Понякога пациентите объркват колита с колики в корема - просто по съзвучие. Това са различни неща. Чревните колики (наличие на резки пристъпообразни болки) могат да схванат човек и при колит, но наименованието на заболяването не е свързано с това. То произтича от гръцката дума “колон” (дебело черво). А окончанието на думата на “ит” значи възпаление.
Колитът е възпалително заболяване на дебелото черво и по-точно на лигавичната му обвивка. Причините за появяването му могат да бъдат различни.

В зависимост от причините има пет вида колит

ИНФЕКЦИОЗЕН КОЛИТ: МИКРОБИТЕ ПОПАДАТ В КРЪВТА
Той протича най-бурно. Най-често е предизвикан от чревни бактерии (салмонела и дизентерини), но възбудители могат да се окажат и туберкулозни, и холерийни бактерии. Причина за появяване на колит могат да бъдат и паразити като глисти и амеби, попаднали в организма от замърсена вода или лошо измити плодове и зеленчуци. Патогенните микроорганизми увреждат лигавичната обвивка на червата и се развива възпалителен процес. Стената отича и се нарушава нормалното й свиване. А веществата, отделяни от микробите, попадат в кръвта и водят до повишаване на температурата. Често възпалителният процес помага за образуване на хронични огнища на инфекция, а ако е в по-тежка форма, допринася за възникването на дизентерия и на салмонела.

ИСХЕМИЧЕН КОЛИТ: МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ОПЕРАЦИЯ
Среща се обикновено при възрастните хора, възниква от нарушаване на кръвообращението в дебелото черво - хронично или остро. Основната причина за исхемичния колит е свиване на кръвоносните съдове на дебелото черво поради това, че са атеросклеротично повредени. При хронично нарушаване на кръвообращението в дебелото черво болките се появяват след 30-60 минути след ядене. Приемът на по-голямо количество храна провокира болестни пристъпи, които са интензивни и продължават няколко часа.
Най-тежката форма на исхемичен колит е свързана с тромбозите и с емболиите. Ако се откъсне тромб и попадне в кръвоносните съдове, снабдяващи с кръв дебелото черво, той може да запуши долната надиплена артерия. При пълно запушване се получава некроза на дебелото черво. Проявява се с болки в лявата половина на корема, появяват се признаци на чревна непроходимост, кръвотечение, а впоследствие - перитонит (възпаление на коремната кухина).
Понякога исхемичният колит има епизодична форма, която се изразява в частично запушване. На болния се назначават лекарства, намаляващи спазмите. При гангренозна форма се изисква хирургична намеса.

ЛЕКАРСТВЕН КОЛИТ: ОТ МНОГО РАЗСЛАБИТЕЛНИ
Провокира се от продължително приемане на разслабващи средства, на антибиотици и на други лекарства.

ТОКСИЧЕН КОЛИТ: ЗЛОУПОТРЕБА С ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ
Възниква от отравяне с токсични вещества.
Освен това често се разболяват хора, допуснали продължително неправилно хранене: прекалената употреба на тестени изделия, на пържено месо, злоупотреба с алкохол, еднообразно ядене. Не на последно място като причина е и хроничният стрес.

НЕСПЕЦИФИЧЕН ЯЗВЕН КОЛИТ: ОСНОВНА ПРИЧИНА - АЛЕРГИИ
Това заболяване се среща често. То е хронично възпаление с развитие на язвено-некротични изменения в лигавичната обвивка на правото черво. Болестта може да се прояви с диария, с кръв и със слуз, с болки в корема и със загуба на тегло.
Причините за язвения колит не са напълно ясни. По всичко се вижда обаче, че основна причина за неговото възникване са алергиите.


В много случаи, за подобряване състоянието на болните, се препоръчва изключване от менюто на мляко и на яйца. Някои специалисти свързват това заболяване с прекарани в детството инфекции и с изкуствено кърмене. Значение има и наследственият фактор. При неспецифичния язвен колит се нарушават имунните процеси: в утайката на кръвта се образуват антитела, което води до покриване с гной и с язви на лигавичната обвивка и оттам - до колит. След това в процеса се включва вторичната инфекция (чревната микрофлора) и се получава увреждане на нервния апарат на червата.
Диагнозата язвен колит се установява след изключване на всички други причини за заболяването. Важно е да се знае, че при занемаряване и при неправилно лечение на язвения колит може да се стигне до злокачествени образувания.

Кратка справка
- Степента на изменение в дебелото черво при колит може да варира от леко възпаление, предизвикващо неприятни усещания и слаби болки във вид на спазми, до образуване на язви на лигавичната обвивка. Много често при колита се възпалява цялото дебело черво (панколит).


блитц.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics