ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 1 ноември 2008 г.

Какво означава горна ендоскопия?

Терминът "ендоскопия" означава специална техника за оглеждане отвътре на кухинните органи.

Горният стомашно- чревен тракте част от храносмилателната система, включващ хранопровода, стомаха и дуоденума ( дванадесетопръстника ).Приетата през устата храна, чрез хранопровода попада в стомаха и от там преминава в дванадесетопръстника- началната част на тънкото черво.

Горната ендоскопия е изследване ( извършващо се от гастроентеролозите ), при което посредством специална ендоскопска техника е възможно диагностицирането, а при някои случаи и лечението на заболяванията на горния стомашно- чревен тракт.

Ендоскопът ( фиброгастроскоп ) е дълга, тънка, флексибилна тръба, която завършва в долния си край със светлинен източник, а при по- новите апарати със миниатюрна видеокамера. Чрез специарна система за насочване лекарят е в състояние да огледа безпроблемно цялата повърхност на органите принадлежащи към горния стомашно- чревен
тракт. Съществуват ендоскопи, чиято дължина позволява да се оглеждат и по- ниско стоящи отдели на тънкото черво.

Чрез същата техника е възможно въвеждане на контрасно вещество в жлъчко отводящата система на черния дроб. Чрез тази манипулация се получава много съществена информация за заболяванията на вътре и извън чернодробните жлъчни пътища, както и е възможно да се извършат по неоперативен път различни лечебни процедури.

Качеството на образа и на получената информация са много високи и за редица случаи превъзхождат възможностите на рентгеновото изследване.

Горната ендоскопия е полезна за изясняване на различни проблеми като болка и затруднения при преглъщане на храна, коремни болки, кръвоповръщане, язва на стомаха или на дванадесетопръстника, тумори на горния стомашно- чревен тракт.

Каква е подготовката за изследването
Най- напред уведомете лекаря за всички медикаменти, които сте приемали по повод заболяването за което се извършва горната ендоскопия, както и за алергични реакции към лекарства, или други субстанции. Извършващият изследването екип трябва да има предствава за сърдечни, белодробни, или други състояния,към които трябва да има специално внимание преди, по време и след извършването на ендоскопията.
Твърде съществено е да се помни, че 9 - 10 часа преди извършване на изследването, не трябва да се приемат храна и течности.

Как се извършва Фиброгастроскопията

Ендоскопът се въвежда през устата Ви и внимателно се насочва надолу към хранопровода.






Ендоскопът се въвежда докато стигне до стомаха Ви.







В стомаха Вашият лекар ще огледа внимателно всеки проблемен участак от него.






Ако открие нещо патологично, лекарят ще вземе малко парченце тъкан за изследване.







ltxassociation.50megs.com

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics