ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 22 март 2009 г.

При обилни газове сърцето прескача

В стомаха и червата нормално има малко газове. Те поддържат тонуса на червата и стимулират мускулатурата им. Част от тези газове попадат в стомаха при хранене, друга част се образуват при разграждането на храната. Общо в червата се натрупват за един ден около 1.5 до 2 литра газове. Значителната част от тях се всмукват обратно от лигавицата на дебелото черво, останалото количество се изхвърля по естествен път. Повече газове - метеоризъм - се появяват по две причини.

1. Може да е повишено количеството им при храненето - когато при ядене се говори много и се поглъща въздух. Също - ако се консумират храни, които образуват повече газове, или се пият повече газирани напитки.

2. Когато е затруднено обратното всмукване на газовете от лигавицата на червата. Получава се най-често при възпаление на дебелото черво - колит. Метеоризмът раздува стените на дебелото черво и причинява неприятни усещания - опъване, болка. Понеже дебелото черво повдига диафрагмата, появяват се „прескачания" на сърцето от механичното дразнене.

Първо се търси причината. Ако е колит, лекува се той. Ако няма, тогава ограничете храните богати на целулоза - бобови, зеле, ръжен хляб. Не яжте много пресни зеленчуци и плодове, не говорете при хранене, не пийте газирани напитки.

Помагат храни, които нормализират състава на микробите в червата - кисело мляко, обезмаслена извара. Вземат се ензимни препарати, активиран въглен. Трайният метеоризъм се нуждае от периодични прегледи, за да не се изпусне междувременно някое заболяване.

лекар.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics