ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 22 март 2009 г.

Диета след чревна инфекция

Преди един месец се wърнах от Турция и се оказа, че съм си донесла и чревна инфекция. Явно храната, която консумирах в хотела, не беше много прясна. Сега wече съм добре, но искам да знам как трябва да се храня, след като съм прекарала сериозна чревна инфекция? Надявам се да се възстановя бързо и това да не се отрази на здравето ми.

След прекарана чревна инфекция човек не се храни нормално - изчезва му апетитът, не му харесва храната или се страхува да приема течна храна, за да не се повтори инфекцията. През първите един или два дни след оздравяването диетата трябва да е щадяща. Добре е да се започне с яденето на сухари, да се пие една чаша билков чай без захар, прецедена оризова супа и оризова отвара. Добри са и няма да навредят пудингите, приготвени на пара, и сварените с вода каши. Също така за възстановяване нормалната работа на стомашно-чревния тракт са подходящи желето и киселът от сладки плодове. Чак една седмица след пълното възстановяване на болния в менюто му могат да се включат по малко месо и риба. Най-подходящи за вас са:
• зеленият и черният чай;
• отварата от шипки, сушени черни боровинки (черника), круши или дюли;
• напитките задължително трябва да се пият топли, но не и горещи.

След като изкарате една седмица на диета заради чревната инфекция, към менюто могат да се добавят и други хранителни продукти. На първо място трябва да поставите постната зеленчукова супа с малко булгур, ориз или фиде. Тези продукти действат лечебно върху лигавицата на стомаха и на червата. Единственото условие за всички супи, които се готвят с ориз или булгур, е да бъдат направо разварени. В супата може да се добави един ситно нарязан морков, един картоф или половин тиквичка, цветно или брюкселско зеле. Понякога в такава супа се добавя и яйце, което е необходим източник на белтък.

Трябва да знаете, че след боледуване от сериозна чревна инфекция организмът се нуждае от пълноценен белтък. В първата седмица след оздравяването може да се готви суфле за стомаха или котлети,приготвени на пара.

Изключително важни за укрепването на раздразнените лигавици на червата и на стомаха продукти са тези, които съдържат полезни бактерии.
Микробите-приятели укрепват имунитета, произвеждат витамини, които са изключително полезни за организма. След прекарването на чревна инфекция изключително полезни за стомаха са т.нар. пектинови продукти. Те могат да изведат от организма вредните вещества, които образуват възбудителите на най-различни инфекции.

Най-богати на пектин са ябълките, крушите, прасковите, сливите, морковите. Добри лечебни свойства притежава пектинът, който е в плодовете и зеленчуците и се запазва дори ако плодът се подложи на термично обработване. Затова печените круши и ябълки, с почистена кожица, могат да се смятат за едно от най-добрите лекарства за пострадалите от чревна инфекция.

лекар.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics