ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 10 октомври 2009 г.

Уголемения далак алармира за проблеми в организма


Природата е създала по уникален начин човешкия организъм. Например това, че в него има двойки органи, но има и такива, които функционират съвсем самостоятелно.
Един от тези “самотни” органи е далакът, за който мнозина не знаят нищо. А трябва. Затова днес ще обърнем внимание именно на него.
Дълго време лечителите са се отнасяли към далака като към второстепенен орган, едва ли не излишен за човешкото тяло. Някои древни лекари са го наричали втори черен дроб и са смятали, че той влияе на настроението. Други са му приписвали функциите на орган на равновесието. Трети са свеждали неговата роля до изработването на стомашен и жлъчен сок. А един от тези древни ескулапи - Плиний, е изказал мнение, че “далакът е този орган, който съдейства за смеха”. В крайна сметка, най-сериозен от древните лечители се оказва немският медик Гален. Той не се наел да прави такива смели изказвания и едва ли не открития. Просто се е ограничил с мнението, че далакът е “орган, пълен с тайни”.
ДАЛАКЪТ ИЗПЪЛНЯВА МНОГО ВАЖНИ ФУНКЦИИ - КРЪВОТВОРНА, ИМУННА, ПРОЧИСТВАЩА Преди всичко той е орган на кръвотворенето.
Друга негова много важна функция е имунната. Далакът “прихваща” и преработва вредните вещества. Той прочиства кръвта от чуждите агенти и изработва антитела. Затова хората, които са лишени от този орган по някаква причина, са много по-чувствителни към бактериалните инфекции. Преди няколко десетилетия медиците, без да се замислят, са отстранявали далака - например в ситуации на травми и сериозни заболявания. В днешно време обаче не е така. Прави се всичко възможно той да се съхрани. Освен всичко друго, далакът разрушава остарелите тромбоцити, левкоцити и еритроцити. И в същото това време служи като резервоар на еритроцитите, които в критични ситуации са готови да се влеят в кръвотока. И накрая, но не на последно място, като лимфоиден орган далакът е основен източник на циркулиращи лимфоцити.

Когато ден след ден в организма настъпват някакви нарушения, то и далакът реагира, като увеличава размерите си. А това е своеобразен вик: “Обърнете внимание на състоянието си! Имате нужда от помощ!”

В кои случаи се уголемява? Преди всичко тогава, когато организмът се сблъсква с инфекции. Неговото уголемяване е нормална реакция по отношение на възникнала опасност. Ние знаем, че при простуда се увеличават сливиците, а при инфектирани рани стават много болезнени лимфните възли близо до засегнатото място. Точно по този начин реагира и далакът. В такива моменти дори теглото му може да стигне до 500 грама, при условие че той тежи всичко на всичко 150 грама. Ще побързаме да ви успокоим, че след премахване на инфекцията всичко си идва на мястото. Органът нормализира обема и теглото си.

За да може лечението да бъде успешно, трябва да се открие първопричината за заболяването и по възможност да се отстрани. Така или иначе е необходима консултация със специалист, защото далакът може да боледува и като самостоятелен орган - от образуване на кисти до инфаркти.


булпрес.нет

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics