ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 16 ноември 2009 г.

Диарията може да бъде симптом на сериозно заболяване

Tя е често срещан и разпространен проблем. При здравите индивиди, живеещи в добри хигиенни условия, диарията отминава за няколко дни без прилагането на специфично лечение. При деца и лица, страдащи от хронични заболявания и недохранване, диарията може да доведе до тежка дехидратация и без лечение животът на болния е застрашен.
Диарията може да бъде симптом на сериозно заболяване, като дизентерия, холера или ботулизъм. Болестта на Крон, хроничният улцерозен колит, перфориралият апендикс, радиационното облъчване и тежкото отравяне с гъби също могат да се съпровождат с диария. При хора с лактозна нетолерантност (невъзможност на усвояване на млечната захар) консумацията на млечни продукти почти винаги е съпроводена с подуване на корема и неприятна диария. Синдромът на малабсорбция (цьолиакия, глутенова ентеропатия) също се проявява с диария.

Диарията се причинява главно от вирусни и бактериални инфекции, както и от хранителни отравяния. Почти всеки човек поне веднъж през живота си е страдал от това състояние. Човек на средна възраст има епизоди на диария средно 4 пъти годишно.

Диарията бива остра и хронична - с продължителност над 4 седмици. Широко разпространена е в слабо развитите страни, като на всяка минута следствие на обилна диария умират по 7 деца.

Причини

1. Бактериална инфекция - редица видове бактерии, най-често попаднали в червата след консумацията на заразена храна, могат да предизвикат диария. Най-честите бактериални причинители са: Campylobacter, Salmonella, Shigella и Escherichia coli.

2. Вирусни инфекции - множество вируси могат да предизвикат диария, като най-често това са ротавируси, аденовируси, Norwalk вирус, астровируси, калицивируси и др.

3. Хранителна непоносимост - тук спада лактозната нетолерантност.

4. Паразити - навлизат в тялото главно чрез заразена храна или вода. Паразити, които могат да причинят диария, са: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica и Cryptosporidium.

5. Някои медикаменти - антибиотици, лекарства срещу кръвно налягане, антиацидни средства, съдържащи магнезий.

6. Чревни заболявания - тук спада глутеновата ентеропатия, при която храните, съдържащи глутен, предизвикват изглаждане на чревните въси и намалена абсорбция на хранителни вещества; болест на Крон; улцерозен колит

7. Функционални чревни нарушения - тук спада болест на дразнимото черво (колон иритабле)

8. Хирургични интервенции - резекции на стомах, тънко, дебело черво, жлъчен мехур. Причината в повечето случаи е промяната на скоростта на придвижване на храната през храносмилателния тракт или повишаване на жлъчката в колона след премахване на жлъчния мехур.

В много случи точната причина за диарията не може да бъде открита. В случаите, когато тя премине сама, не са необходими допълнителни изследвания.

Специален тип диария е т.нар диария на пътешественика. Тя е следствие на консумация на контаминирани от паразити, вируси или бактерии храни и вода. Тя се среща при хората, посещаващи развиващи се страни.

Симптоми
Освен повишеното количество и променената консистенция на изпражненията, диарията често включва и други симптоми: спастична коремна болка, подуване на корема, гадене, неотложна нужда за дефекация. В зависимост от причинителя могат да се наблюдават треска и/или кървенисти изпражнения.
Острите форми, чиято продължителност е под 4 седмици, обикновено са свързани с бактериална, вирусна или паразитна инфекция. Хроничната диария (>4 седмици) е свързана с функционални нарушения като синдрома на дразнимото черво, глутенова ентеропатия, възпалителна чревна болест (болест на Крон, улцерозен колит), както и HIV.

Диария при деца
При децата се срещат както острите, така и хроничните форми на диария. Причинителите включват бактерии, вируси, паразити, някои медикаменти, функционални нарушения и хранителна чувствителност. Инфекцията с ротавирус е най-честият причинител на остра диария в детска възраст. Ротавирусната диария обикновено отминава за 3 до 9 дни.

Лекарствата за лечение на диария у възрастни могат да бъдат опасни за деца, затова трябва да се дават по лекарско предписание.

Диарията може да бъде опасна при новородени и малки деца. Тя може да доведе само за ден-два до дехидратация. Дехидратацията е опасно състояние, което застрашава живота на детето. Главното лечение се състои от рехидратация. Детето трябва да бъде заведено на лекар при появата на следните симптоми:

- изпражнения, съдържащи кръв или гной; черни изпражнения
- температура над 38.5 градуса
- липса на подобрение след 24 часа
- признаци на дехидратация (вж. по-долу)

Какво е дехидратацията?

Главните признаци на дехидратацията са:
- жажда
- намалено количество на урината
- суха кожа
- умора
- световъртеж
- тъмна урина

Признаците на дехидратация при деца включват:
- сухи уста и език
- липса на слъзна секреция
- сухи пелени над 3 часа
- хлътнали коремче, очи или бузи
- висока температура
- замаяност или раздразнителност
- неизглаждаща се след натиск кожа

Кога да се обърнем към лекар?

Въпреки че в повечето случаи диарията е самоограничаваща се и незастрашаваща живота, тя може да стане опасна или да бъде признак на по-сериозен проблем. Свържете се с лекар, ако:

- имате диария в с продължителност над 3 дни
- изпитвате тежка болка в областта на корема или ректума
- имате температура над 38.5 градуса
- забележете кръв в изпражненията; изхождате черни лъскави кашави изпражнения
- имате признаци на дехидратация

Диагноза

Диагнозата на диарията се основава на:

1. Анамнезата, медицинската история и физикалните изследвания
2. Изследване на изпражненията за бактерии, паразити и др.
3. Кръвни тестове - изключително са полезни при изключването на някои заболявания
4. Тест с избягване на определена храна - този тест включва избягването на определена храна с цел установяването дали диарията се причинява от алергия или хранителна непоносимост
5. Сигмоидоскопия - чрез специален инструмент лекарят оглежда вътрешността на ректума и долната част на дебелото черво
6. Колоноскопия - сходна е със сигмоидоскопията, но в случая се оглежда цялото дебело черво.

Лечение

В повечето случаи заместването на изгубените течности с цел предпазване от дехидратация е достатъчно. В някои случаи прилагането на медикаменти срещу диария също помага, но тези медикаменти не се препоръчват при диария, причинена от бактериална инфекция или паразити, тъй като спирането на диарията задържа причинителя в червата, удължавайки проблема. В случаи на бактериална инфекция се изписват антибиотици (Cefixime,Ceftriaxone (Rocephin), Cefotaxime (Claforan), Erythromycin, а при паразити - антипаразитни препарати (Furazolidone (Furoxone), Iodoquinol (Vytone, Yodoxin), Metronidazole (Flagyl), Paromomycin (Humatin). За превенция на инфекциите, причинени от ротавируси, е ефективна ротавирусната ваксина (RotaTeq, Rotarix).

Предпазване от дехидратация

Дехидратация настъпва, когато тялото загуби твърде много течности и електролити (калий, натрий и др.). Загубите по време на диария трябва да бъдат възстановени възможно най-бързо. Дехидратацията е особено опасна при децата, тъй като може да доведе до летален изход в рамките на няколко дни

Въпреки че водата е от изключителна важност за превенцията на дехидратацията, тя не съдържа електролити. За поддържане на електролитните нива е необходимо консумирането на супи, съдържащи натрий, и плодови сокове, меки плодове и зеленчуци, които съдържат калий.

При децата лекарят може да назначи специален рехидратиращ разтвор, съдържащ необходимите хранителни съставки.

Няколко полезни съвета

До напълното отминаване на диарията, е препоръчително да се спазва специален хранителен режим. Той включва избягването на млечни продукти и храни богати на мазнини и фибри. За предпочитане е и избягването на много сладките храни.

Към диетата може да се добавят меки храни - банани, цял ориз, варени картофи, препечен хляб, моркови, печено пиле (без кожата).


докторбг.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics