ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 13 ноември 2009 г.

Храни които предизвикват алергии

Хранителни алергии се наричат състояния на организма, при които той реагира негативно към храната, който поглъщаме. Основните признаци на алергични реакции са сърбеж, кожни обриви, затруднено дишане, подутини на езика. Повечето от хранителните алергии се проявяват от шоколад, яйца, мляко и млечни продукти, соя, брашно, фъстъци или други ядки, както и от риба, някои морски продукти от мекотели и черупчести - стриди, раци.
Хранителните алергии и непоносимостта към храни не са едно и също нещо. Непоносимостта към храни е невъзможността на организма да обработва правилно храната, което обикновено се дължи на липсата на някои ензими, а хранителната алергия е когато имунната система генерира отговор с антитела към смляната в организма храна.
Алергичната реакция се получава, когато податливия организъм е изложен на действие на специфичен белтък. Тъй като тялото възприема този протеин (алерген) като заплаха, то започва да произвежда специфично вещество антитяло - имуноглобулин Е (IgE). Податливите към алергии са склонни да произвеждат по-големи количества IgE. След подлагане на този специфичен протеин организмът реагира като произвежда голямо количество от тези антитела. Тези току що произведени антитела се свързват кум специални клетки на кръвта, наречени басофили и специални клетки в меките тъкани наричани маст . Тези клетки след това са "симулирани" да освободят хистамин, който причинява алергични симптоми. Или другояче казано имунната система освобождава големи количества вещества, включая хистамин за да предпази тялото. Тези вещества отключват редица алергични симптоми, които могат да повляят върху дихателната система, гастроинтесиналния тракт или сърдечно съдовата система.

За третиране на алергиите в диетата трябва да се елиминират от храненето храните съдържащи алергени. Важно е да се четат етикетите внимателно за съдъращите се в храните ингредиенти.

В тази категория ще се ще се опитаме да ви предложим миксове, подходящи за хора с хранителни алергии, както и полезна информация за тях.

Независимо, че алергията може да бъде към вякаква храна, следните 8 храни обхващат 90% от алергичните реакции:

Мляко
Непоносимост към млечната захар - лактоза, наричана лактозна непоносимост. Тя се причинява от липса или дефицит на ензима лактаза, който разгражда лактозата до глюкоза и галактоза. Когато се консумират мляко и млечни продукти, несмилането на лактозата, води до нейната ферментация, което причинява отделяне на газове, разстройство и коремни болки. Това налага диета чрез избягване на млякото и всички млечни продукти с изключение на киселото мляко и то само това с живи култури.
Тук ще се опитаме да ви предложим някои соеви и оризови заместители, както и продукти, съдържащи ензима лактаза.
Да се избягват продукти, съдържащи: мляко, каймак, мляко на прах, млечна киселина.
Непоносимост към някои от белтъците в млякото - като казеин и лактоглобулин. Типичните симптоми са подуване, сърбеж, бронхоспазми, треска, падане на кръвното налягане, спазми и разтройство.
Да се избягват продукти, съдържащи: казеин, натриев казеинат.
Яйца
Яйцата са съставени от различни белтъци, много от които са алергени. 4 са главни протеини в белтъка, предизвикващи алергични реакции - овомукоид, овалбумин, ожотрансферин и лизозим. Ovalbumin е главен алерген, 50% от яйчения белтък. Повечето хора са алергични към белтъка на яйцето, но и някои имат алергия и спрямо жълтъка. Имената на алергените в яйчения жълтък са аповителенис I, аповителенис VI и фосвитин. Симптомите са алергични ринити, астма, дерматити, гастроинтестинални проблеми. Добре е да се знае, че някои заместители на яйца съдържат яйчен белтък. В опаковката на продуктите гледайте за следните думи: albumin, globulin, livetin, lysozyme, ovalbumin, ovoglobulin, ovomucin, ovomucoid, ovotransferrin, ovovitelia, ovovitellin, silici albuminate, simplesse, and vitellin, egg whites, egg yolk, dried egg, egg powder, egg solids, egg substitutes, eggnog, mayonnaise, meringue, ovovitellin, Simplesse™. Ако е споменат lecithin имайте впредвид, че понякога лецитина се произвежда от яйчени жълтъци.
Фъстъци
Фъстъците са от семейство бобови, затова не могат да се разглеждат като типични ядки. Алергичните реакции вероятно се причиняват от свързването на протеините във фъстъците с имуноглобулин Е (IgE), протеин на имунната система. Понякога следи от тях могат да причинят алергични реакции.Седем протеина от различни фамилии - вацилини, конглутини и глицини реагират с човешкия IgE и индуцират имунен отговор в податливите на тези алергии. Спорна е обаче алергенността на рафинираното фъстъчено олио. Да се избягват следните ингредиенти: cold pressed, expressed, or expelled peanut oil, ground nuts, mixed nuts, Nu-Nuts™ artificial nuts, peanuts, peanut butter, peanut flour. Да се има впредвид и възможността за cross contamination.
Дървесни Ядки
Това са лешници, орехи, кашу, бадем, кестен, шам-фъстък. Да се избягват продукти със следните думи на етикетите: almonds, brazil nuts, cashews, chestnuts, filberts, hazelnuts, gianduja (a creamy mixture of chocolate and chopped toasted nuts found in premium or imported chocolate), hickory nuts, macadamia nuts, marzipan/almond paste, nougat Nu-Nuts™, artificial nuts, nut butters (i.e., cashew butter, almond butter), nut oi,l nut paste (i.e., almond paste), pecans, pine nuts, (pignolia, pinion), pistachios walnuts. Също трябва да се има впредвид за така наречената cross contamination, или замърсяване при производството на различни продукти на едно и също нещо - например в млечен шоколад може да има следи от ядки, ако там се произвежда такъв продукт.
Риби
Тези алергии са по специфични и обикновено са свързват с т.нар. професионални заболявания - тоест за хора, чието работно място е свързано с преработка или добив на риба.
Черупчести мекотели
Това са алергии към протеини съдържащи се в мекотелите - миди, скариди, стриди, раци. Най често тези алергии се асоциират с скаридите. Да се избягват продукти със следните думи на етикетите: abolone clam (cherrystone, littleneck, pismo, quahog) crab, crawfish, crayfish, ecrevisse lobster, langouste, langousine, scampo, coral, tomalley, mussels, oyster, scallops mollusks, shrimp, prawns, crevette cockle, periwinkle, sea urchin, shrimp, crab, crayfish, lobster, oysters, clams, scallops, mussels, squid, and snails.
Соя
Това са алергии към около 15 протеини съдържащи се в соята. Да се избягват продукти със следните думи на етикетите: hydrolyzed soy protein, miso, shoyo sauce, soy flour, soy grits, soy nuts, soy milk, soy sprouts, soy protein concentrate, soy protein isolate, soy sauce, tempeh, textured vegetable protein (TVP), tofu. Изследванията показва, че повечето от саконните към соева алергия могат да употребяват продукти, които съдържат соев лецитин или соево олио, тъй като реакциите са с протеините съдържащи се в соята.
Пшенично брашно
Това са алергии към протеина намиращ се в пшеницата. Тези алергии се разделят на 2 вида. Общо алергии към житното брашно, които могат да приемат други продукти съдържащи глутен и непоносимост кум глутен - целиакия - реакция на организма към белтъка в житото - глутен, който обаче се съдържа и в много други житни растения. Повече за непоносимоста към глутен може да прочетете от линка по-долу.
Безглутенови продукти и по-подробно за непоносимостта към глутен
Вижте също- Полезни съвети при приготвяне на свободни от глутен тестени изделия.



аналитика-бг.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics