ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 15 ноември 2009 г.

Алкохола намалява риска от образуване на камъни в жлъчката


1-2 питиета на ден намаляват риска от камъни в жлъчката с една трета, сочи изследване, базирано на клиничните данни на 25 хиляди мъже и жени. Камъните в жлъчката са често срещано заболяване, но едва в три от десет случая се наблюдават симптоми и усложнения като остра болка, възпаление, инфекция, жълтеница.

Идеята е застъпена на конференция в САЩ, на която се обявяват данни, че алкохолът намалява холестерола в жлъчния сок, където се образуват камъни. Учените използвали данни от мащабно изследване, имащо за цел да изясни връзката между хранителния режим и рака при мъже и жени на възраст 45-74 години. По време на проучването е изследвана връзката между консумацията на алкохол и риска да се развият симптомите на жлъчнокаменната болест за период от 10 години. Оказва се, че хората, които действително развиват симптоми, са на средна възраст 62 години, като 2/3 от тях са жени. Резултатите от проучването сочат, че в групата на консумиращите най-много алкохол, рискът от заболяване е с 32% по-нисък в сравнение с тези, които пият малко или изобщо не пият.

За всяка допълнителна единица алкохол на седмица, рискът от заболяване спадал с 3%. Според изследването единица алкохол се равнява на около 250 мл бира, 125 мл вино или 25 мл. твърд алкохол. За „полезно” количество се приемат 2-3 единици дневно (при жените) и 3-4 единици при мъжете.

Според учените алкохолът предпазва от образуването на камъни благодарение на ефекта си върху холестерола. Силата на този ефект обаче все още не е изяснена. Камъните в жлъчката се формират в жлъчния мехур и представляват втвърден холестерол. Смята се, че една на всеки три жени и един на всеки шест мъже се разболяват от камъни в жлъчката в определен период от живота си, но по принцип заболяването е типично за хора в по-напреднала възраст. Сред факторите, които могат да благоприятстват заболяването, са бременността, наднорменото тегло, рязкото отслабване, както и приемането на определени медикаменти.

Според ръководителя на изследването, Д-р Пол Беним, лектор в Университета „Ийст Англия” и специализант по гастроентерология, алкохолът повишава нивата на „добрия” (HDL) холестерол, за който се смята, че има превантивен ефект срещу сърдечно-съдови заболявания и може да променя химичния състав на холестерола в жлъчката. Д-р Беним подчертава, че прекомерната употреба на алкохол може да причини редица здравословни проблеми. От друга страна изчисляването на дозите, при които се намалява риска от жлъчнокаменна болест, може послужи като ориентир за пациентите.

Д-р Андрю Харт, старши преподавател по гастроентерология смята, че с изследването се лансира определена теза за образуването на камъни в жлъчката. „Едва след като изследваме всички фактори, свързани с развитието на заболяването, включително хранителния режим, физическата активност, телесното тегло и консумацията на алкохол, тогава ще можем да говорим категорично за образуването на камъните и начините да се предпазим от тях”.

Професор Крис Хоки, президент на Британското общество на гастроентеролозите определя изследването като „интересно”, но смята, че то трябва да се възприема с известна доза скептицизъм, защото просто отразява връзка между две явления. „Въпреки това и предишни проучвания са показвали подобни резултати и има вероятност теорията да е вярна. Университетът „Ийст Англия” непрекъснато предлага интересни данни, свързани с консумацията на определени храни и напитки – например, според едно скорошно проучване яденето на мазна риба предпазвало от улцерозен (язвен) колит ”

Поддържането на добро здраве предполага умерена консумация на алкохол, която не трябва да превишава допустимите граници. Спиртните напитки носят риск от пристрастяване и е препоръчително любителите им да се пазят от постепенно увеличаване на дозите.


евестник.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics