ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 16 ноември 2009 г.

Повръщането е симптом на много и различни заболявания

При повръщане, което се повтаря повече от 3 пъти в рамките на 3 часа и особено, когато е невъзможно поемането и задържането в стомаха дори и на течности, има опасност от обезводняване на организма и загуба на соли, което в крайните стадии може да има много сериозни последици и протича с отпадналост, безсилие, сънливост и замъгляване на съзнанието до степен на кома. Другото усложнение на многократното повръщане е промяната в нормалната обмяна на веществата в организма, при която вследствие на прекратения прием на храна, поради изчерпване на запасите от гликоген и намаляване на нивото на кръвната захар, организмът започва да разгражда запасите от мазнини по неправилен начин Получават се вредни за него странични продукти (като ацетон) които също предизвикват болестни симптоми. В такива случаи е необходимо спешно да се прекрати повръщането и да се компенсират загубите на течности и енергия, което става по венозен път чрез вливане на физиологичен разтвор и глюкоза (най ефективното лечение), но в началото, докато стане възможен достъпа до лекарски преглед може да се постъпи по следния начин:


• Спират се всякакви опити за поемане на храна през устата в продължение на 6 часа след последното повръщане! На 6-ия час може да се започне захранване със обикновени солети и бисквити! На другият ден, ако проблемът е овладян, се разрешава приемането през устата и на препечен хляб, варени картофи и варен ориз (без мазнина).Тази диета продължава няколко дни,а при наличие на диария и повече - поне 1 седмица.

• Прием на течности – компот, разреден с вода (без плодовете) в съотношение 1:1 – на 10-15 минути по 2- 3 глътки (комбиниран прием на вода и енергия - захарта в компота), вода, разредени сокове, чай, банка с 5-10% глюкоза.

лекар.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics