ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 6 ноември 2009 г.

Подуване на далака лечение с билки


Причини. Болести със застой на кръвта в областта на вратната вена или някой неин клон, някои хронични инфекциозни заболявания и други.
Признаци. Увеличен далак със или без постоянни леки болки в лявото подбедрие.
Лечение. То трябва да цели отстраняването на основната болест. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

Болният да пие:
а) чай от радика (глухарче) или от волски език (вж. „Хронично кръвонатрупване в черния дроб“); или:
б) чай от червен кантарион: 1 супена лъжица от билката се попарва с 500 г вряла вода, кисне половин час, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка; или:
в) чай от синя тинтява (употреба, както чай от червен кантарион); или:

г) отвара от ечемик: 45 супени лъжици ечемик (предварително счукан на дребно като трици) се варят в 1 л вода, докато остане 750 г, прибавя се 50 г мед и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша.

Диета. Много полезно е да се яде салата от варена целина преди или заедно с другите ястия.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене при липса на горчива вода в стомаха болният да взема по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче (листа), медуница, пелин (листа), полски хвощ, цикория, овчарска торбичка и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вода и след това на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда. За изхвърляне на горчивата вода от стомаха да се изпива по 1 чашка от 75 г отварка от кората на осеново дърво: 2 супени лъжици счукана кора с 500 г чист винен оцет се варят 30 минути и веднага се прецежда, или пък смес от 1 изравнена чаена лъжичка нишадър (от аптеката), която се разбърква със 150 г чисто натурално бяло или червено вино и 30 г чист маслинен зехтин.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от хмел (шишарки): 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути и като изстине, се прецежда; или отварка от волски език 2 супени лъжици в 500 г вода на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене при температура болният да взема по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче (мускатно), нишадър и лимонтозу (от аптеката), стрити на прах и по равни части, и заедно с него да изпива дадената по-долу отварка от овчарска торбичка и пр.

При липса на температура да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед (може и гликоза), 20 зелени листа от индрише с дръжките, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, и 3 месести лимона, нарязани, изстискани и смлени на машинка заедно с корите и без семките.

III. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от овчарска торбичка и червен кантарион (листа и цвят) по 60 г, бял равнец (листа и цвят), хмел (шишарки), жълт кантарион (листа и цвят) по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 12 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това при нужда се прави клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от компрес на далака, и то отпред и отзад (откъм гръбнака), с 2 торбички от тензух, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 23 вечери подред), с продължителност 2030 минути и от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт.

На корема се поставя компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от листата на див кестен (6 листа се запарват в 600 г вряща вода и се варят 10 минути, като изстине, се прецежда).

Освен това върху далака от пъпа до гръбнака едната вечер се поставя торбичка, ушита на два джоба, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с 89 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Втората вечер топла лапа от печен кромид лук, нарязан и полуизстискан, засилена с 1015 сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без кокичките и накрая поръсени с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата; или пък топла лапа от праз лук, сварен с 1015 сини сливи и 100 г мляко, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, поръсена с 1/2 чаена лъжичка захар. Едновременно на тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица.

При главоболие на главата се поставя цяла „шапка“ също от селски хлебен квас, засилен с 910 супени лъжици диви кестени или с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. А след обличането се поставя върху далака отпред и отзад парче мушама от хаваджива (рецептата на която е дадена в том I, „Домашна аптека“). Носи се 15 дни от едната страна и 15 дни от другата. След това да се направят 1020 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания. упражненията се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя почивка от всичко.

Важни добавки:

1. Ако болният чувства болки в далака, да го налага или с торбичка, напълнена с гореща сол, или пък с топла прясна и несолена извара.

2. Ако има болки и в черния дроб, тогава и на него под коремния компрес да се слага торбичка, напълнена със същите лапи, дадени за далака.

За засилване добре е слаботелесните всеки 2 часа да вземат по 1 супена лъжица от следния „крем за усилване“: 2 кафени чашки шипково брашно, 1 кафена чашка бял равнец, 1 кафена чашка жълт равнец (листа и цвят) всички стрити на прах и пресети като брашно, 300 г прясно краве масло, 600 г чист пчелен мед.

Приготовление: Маслото и медът се слагат заедно във водна баня на слаб огън, за да се разтопят, след това се свалят от огъня и се прибавят шипковото брашно, стритите и пресети на брашно билки и всичко се бърка в порцеланов съд с чиста (дървена) лъжица в продължение на 1 час.

Забележки:

1. Билките, които трябва да се стрият на прах, преди това да се държат 12 минути върху парата на една тенджера с вряща вода, за да се дезинфекцират, като се поставят в марличка, след това се изсушават във фурната, стриват се на прах и се пресяват през сито.

2. Шипково брашно може да се приготви от сушени шипки, като се изваждат семките им, а месото се изсушава, след което се счуква в дървен хаван и се пресява.


дънов-книги.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics